Långjäst bröd

Igår skrev jag om hur du gör en fördeg. När den jäst 8-10 timmar är det dags att fylla på med resten av ingredienserna.

En sats fördeg

5 dl kallt vatten
1 dl oliv- eller rapsolja
Vetemjöl
1 msk salt
1 msk malda pomeransskal

Häll i vattnet och oljan i fördegen. Häll i mjöl så att det blir en relativt lös deg först. Arbeta med maskin i 5 minuter och tillsätt salt, pomeransskal och eventuellt mer mjöl ifall degen inte binder ihop, dvs släpper från kanterna mellan varven. Degen ska inte vara hård men inte heller så lös att den flyter ut. Om det är svårt att bedöma, är det bättre att göra en lös deg. Det är lättare att tillsätta mjöl vid utbakningen än att lyckas med en för hård deg. Låt maskinen arbeta degen minst 10 minuter till. Låt degen jäsa till dubbel storlek, i rumstemperatur några timmar eller i kylskåp 5-6 timmar.

För utbakningen kommer lite olika alternativ imorgon.

Annonser

En reaktion på ”Långjäst bröd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s