Om

20140302-230453.jpg

Jag heter Elza Dunkels och arbetar egentligen med helt andra saker än mat. Mina andra bloggar är bland andra Nätkulturer och Net Nanny.

Jag lagar ofta mat till många eftersom jag har en stor familj och jag har under många år använt hushållningsprincipen, alltså att laga mat från råvaror, använda säsongens varor, leta efter de råvaror som är bäst och billigast och försöka ta tillvara allt. Det är ett rätt gammeldags sätt att förhålla sig till matlagning, som jag har lärt mig av min mormor och min mamma. Mormor tvingades till hushållning på grund av sin svåra ekonomiska situation och min mamma gick i hushållsskola som ung och fick lära sig principerna där.

Det kan låta trist att ta tillvara allt, lite småsnålt liksom. Men när du lär dig trolla fram god mat från sånt som ligger bortglömt i kylskåpet, då är det motsatsen till trist. En tisdagskväll kan bli en fine dining-kväll!

Under många år, med början på 1960-talet, var matlagning i Sverige helt ute. Jag ser det som en följd av att kvinnor fick chansen att komma ut i yrkeslivet. Något måste offras och det blev matlagningen. Så vi ska vara stolta över våra rätt usla matvanor i Sverige, eftersom falukorv och makaroner breddade vägen för jämställdheten. Men för en tio år sedan började det vända och idag är det inte alls konstigt att driva ett hem eller en restaurang enligt hushållningsprincipen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s